Tylko produkty spożywcze pochodzące z czystych regionów kraju zapewnią nam zdrowie i rewelacyjną sprawność

  • Posted on: 28 August 2018
  • By: addmean
Sposób na zdrowy model życia wydaje się być tak oczywistym, że w zasadzie jakikolwiek Polak nie powinien mieć problemów z udzieleniem odpowiedzi na pytanie: jak żyć, aby zagwarantować sobie zdrowie na długie dekady?

Zdrowa żywność
Author: Butz.2013
Source: http://www.flickr.com
Elementarną zasadą wydaje się być solidna dawka ruchu i ograniczenie, a nawet wyeliminowanie niektórych potraw bądź używek z powszedniej diety. Niektórzy zalecą również zmianę pracy na taką bardziej spokojną, a nawet weekendowe wycieczki poza miasto. Aby poczuć się trochę lepiej, czasami wystarczy zakupić rower i jeździć nim do zakładu pracy w te bardziej słoneczne dni.

Przy takim wyliczeniu nie zapominajmy o odpowiednim odżywianiu. Coraz chętniej używanym pojęciem staje się teraz termin żywność ekologiczna. A wyraz ekologiczny oznacza tyle samo, co zdrowy, a także dobry w smaku towar, czyli taki, którym powinniśmy się raczyć jak najczęściej. Zachowanie dobrej kondycji jest uzależnione nie tylko od sporej dawki ruchu, ale również od jakości składników wykorzystywanych w procesie przygotowywania posiłków. Zdrowa żywność (witryna internetowa zdrowa żywność) zazwyczaj jest wytwarzana w regionach najmniej skażonych przez przemysł wydobywczy. Przykładowo, wschodnia część Polski słynie z dostarczania najlepszej jakości półproduktów do wytwarzania żywności z górnych półek. Mleko z województwa podkarpackiego stanowi bazę dla smacznych serów żółtych oraz tłustych twarożków.



Zdrowa żywność
Author: t-mizo
Source: http://www.flickr.com
Zdrowa żywność jest wytwarzana w prywatnych gospodarstwach rolnych - zobacz Eko Giełda. Sporym wzięciem cieszą się ekologiczne jajka - wygląd tych tradycyjnych w znaczny sposób odbiega od prezencji, jaką posiadają sztuki zakupione w supermarkecie. A nie zapominajmy że nabiał bywa obligatoryjnym składnikiem codziennej diety, a zwłaszcza powinny go jeść kobiety w spodziewające się potomstwa oraz osoby cierpiące na choroby układu kostno-szkieletowego.

Żywność ekologiczna, czyli np. świeże warzywa uprawiane na naturalnym nawozie, może nawet polepszyć nasz stan zdrowia. Ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz owoców (malin albo owoców cytrusowych) skutecznie obniży poziom cholesterolu. A rezygnacja z obżerania się słodyczami pomoże nam uchronić się przed cukrzycą. Aby móc przygotowywać kolacje w ekologicznym stylu, należy, oprócz stosowania się do wymienionych powyżej zasad, postarać się o naturalne produkty. I te niekoniecznie znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. W końcu szczypiorek lub zioła każdy może wyhodować w mieszkalnej doniczce postawionej na pokojowym parapecie.

Sprawdź też: