Rady kulinarne, z jakich trzeba korzystać. Jak jeszcze nie poznałeś tych rad, przeczytaj obowiązkowo

  • Posted on: 22 June 2018
  • By: addmean
Wśród porad i przepisów kulinarnych ciężko wybrać to jedyne, które będzie bez wątpienia najlepsze. Najbardziej odpowiednim sposobem jest więc poznawanie innych ciekawych przepisów i porad, jakie może wprowadzić do swojej diety. Dzisiaj zobaczymy jak wartościowa jest kalarepa i poznamy wspaniały przepis na żeberka wieprzowe.

Żeberka
Author: jeffreyw
Source: http://www.flickr.com
Kalarepa należy do rodziny roślin krzyżowych – jest dość blisko spokrewniona z kapustą, kalafiorem oraz brukselką. Warzywo to wywodzi się z Europy, tu jest bardzo często uprawiane. Przeznaczone do jedzenia bulwy tworzą się po około dwóch miesiącach od wysiewu.

Bardziej młode rośliny są chrupiące, natomiast ich miąższ jest o słodkim posmaku, bardziej zbliżony w smaku do surowych brokułów czy kapuścianych głąbów. Rośliny starsze charakteryzują się większymi łodygami poprzerastanymi twardym włóknem. W takiej uprawie odnaleźć można dwa typy kalarepy – o łodygach zielonych i fioletowych. Kolor ten odnosi się do zewnętrznej części rośliny, w środku miąższ jest jaśniejszy, podobny do kremowożółtego. Jakie ma kalarepa właściwości? - .



Łagodna, słodkawa w smaku kalarepa posiada sporą liczbę witamin, składników mineralnych, a przede wszystkim błonnika pokarmowego, co czyni ją bardzo niskokaloryczną. 100 gramów tego warzywa to w sumie 27 kcal, co równa się mniej więcej 1 kostce mlecznej czekolady. Warzywo to także odpowiednie źródło witaminy C. Powyższa porcja pokrywa aż 102% codziennego zapotrzebowania na ten składnik. Dodatkowo kalarepa identycznie jak pozostali przedstawiciele roślin krzyżowych zawiera aktywne biologicznie związki takiego rodzaju jak izotiocyjaniany, sulforafan lub indol-3-karbinol, jakie mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Obecnie w kalarepie witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na przemianę materii oraz wspomagają pracę układu nerwowego.

A na koniec obiecany przepis na żeberka wieprzowe - . Tego rodzaju żeberka należy wymyć i pokroić w paski (najlepszej o szerokości około 4-5 cm). Posolić i popieprzyć. Na rozgrzaną patelnię nalać olej i wrzucić przygotowane żeberka. Wysmażyć z z jednej i drugiej strony aż mięso się porządnie przypiecze. Cebulę obrać i pokroić w podłużne, cienkie paski i dodać do przypieczonych żeberek. Jak cebula się zeszkli, oblać mięso wodą, dodać liść laurowy orazziele angielskie, całość dusić pod przykryciem około czterdziestu minut. Doprawić do smaku. Gotowe żeberka powinniśmy podać na ciepło. Tak przyrządzone żeberka zachwycą każdą osobę. Korzystnie przygotować taką potrawę, jak szykujemy jakąś domową imprezę.