Mąka kokosowa - substytut dla mąki z zawartością glutenu, od teraz posłuży nam jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach

  • Posted on: 22 June 2018
  • By: addmean
Gluten to białko zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dzięki obecności glutenu w ziarnach zbóż, rośliny zbożowe hodowane w kraju są idealne do pieczenia chleba. Im więcej glutenu w w owocach zboża, tym doskonalszy chleb. Gluten jest ważny z uwagi na swoją elastyczność, która zapewnia, że ciasto będzie miało zwarto konsystencję.

Pieczywo
Author: www.sxc.hu
Source: www.sxc.hu
Chleb bezglutenowe jest zwykle ciężkie i bez wyraźnej struktury. Chociaż dzięki glutenowi wypieki są wspaniałe, nie wszyscy ludzie go trawią. Niektórzy po prostu nie tolerują tego białka. U takich osób zaburza ono prawidłowe działanie układu pokarmowego. Zaburzenie to nazywa się celiakią.



Schorzenie to doprowadza do niewłaściwego wchłaniania wielu istotnych składników odżywczych i w rezultacie utratą wagi oraz deficytem witamin i minerałów w organizmie, co w następstwie może przyczynić się różnych dolegliwości zdrowotnych. Jedynym stosowanym, efektywnym rozwiązaniem leczenia, jest całkowite wykluczenie glutenu z diety do końca życia a to wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. Spora liczba komercyjnie wyprodukowanych artykułów bezglutenowych
RawFoods
Author: RAWFOODS Polska
Source: http://rawfoods.pl/
, zawiera mąkę z soi. Jednak w ostatnich latach jest mocno krytykowana, a ludzie zaczęli szukać innych, bezglutenowych alternatyw. Coraz bardziej cenione są mąki orzechowe, jak chociażby migdałowa, są one mimo wszystko dość kosztowne i niewiele osób może sobie pozwolić na codzienne ich wykorzystanie. Są także inne mąki, takie jak ziemniaczana, ryżowa, czy mąka z ciecierzycy. Świetną alternatywą dla mąki pszennej, są mąki mielone na zimno.

Stosując je, można stworzyć przepyszne pieczywo. Drzewa kokosowe na Filipinach określane są - drzewami życia, miejscowa ludność wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią, że jest - środkiem leczniczym na wszelkie niedomagania. Wiórki kokosowe zawierają dużo witamin i minerałów, a także tłuszcze pochodzenia roślinnego o sporym zakresie działania. Mąka kokosowa jest wytwarzana z drobno zmielonego, suchego i pozbawionego tłuszczu kokosa. Ma o wiele więcej błonnika niż jakakolwiek inna mąka. Ponadto, że mąka z wysuszonego i odtłuszczonego kokosa zawiera znacznie więcej błonnika od innych mąk, jest smaczniejsza od otrębów pszennych, mąki sojowej czy każdej innej mąki o dużej zawartości błonnika.