Białko serwatkowe – właściwości i działanie

  • Posted on: 21 August 2017
  • By: addmean
Białko jest jednym z najbardziej istotnych suplementów dla wszystkich osób uprawiających sport, jednak szczególne znaczenie ma dla osób stosujących długotrwały, natężony trening wytrzymałościowy. Jest wymagane przy zwiększaniu masy oraz kształtowaniu mięśni. Białka zapewniają w organizmie prawidłowy bilans azotowy gwarantując maksymalną stymulację anabolizmu i odbudowę mięśni.

suplementy
Whey protein, to białko (pozostałe informacje-> http://sklep.sport-max.pl/) serwatkowe oferujące wszystkie korzyści które są w białkach pochodzących z nabiału, ale nie zawiera laktozy i cholesterolu. Może też być zażywane przez sportowców którzy są weganami. Whey protein zawiera też wyższy w porównaniu z innymi białkami nabiałowymi poziom kwasu glutaminowego. Gdy przeciążymy mięśnie, zapasy glutaminy w organizmie wyczerpują się i muszą być uzupełniane poprzez suplementację.

Sweet Whey wpływa również dodatnio na metabolizm, pracę jelit oraz florę bakteryjną jelit, skutecznie wspiera i poprawia nasz system odpornościowy. Białko - strona http://sklep.sport-max.pl/ - serwatkowe jest produktem przeznaczonym dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i osób chcących zredukować masę ciała. Sweet Whey charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów, aminokwasów rozgałęzionych BCAA i glutaminy.



Aminokwasy BCAA, w przeciwieństwie do innych białek, nie są niszczone w przewodzie pokarmowym i w wątrobie, ale od razu szybko wnikają do krwiobiegu, następnie pobudzają syntezę białka w mięśniach. Najkorzystniej zażywać BCAA extra w kilku małych porcjach rozłożonych równomiernie i spożywanych przez cały dzień, najlepiej w parogodzinnych odstępach.

suplementy diety
Author: Centrum Naturhouse
Source: Centrum Naturhouse
Glutamina jest genialnym składnikiem zapobiegającym niszczeniu mięśni oraz zmniejszającym ich bolesność. Hormon ten pomaga przy redukcji wagi, powoduje skok masę mięśniową a także gęstość kości. Pomaga też zmniejszyć ból w mięśniach wywołany obecnością kwasu mlekowego, przez co można dłużej trenować.

Duże zapotrzebowanie na białko w sporcie, przy równoczesnym założeniu, aby posiłek był lekki i mało objętościowy, otworzyło drogę odżywkom wysokobiałkowym, które częściowo pokrywają zapotrzebowanie na materiał budulcowy. Są idealnym pokarmem gdyż występujące w nich białko jest w postaci łatwo wchłanialnych hydrolizatów.